Welke onderwijsvolgers worden in de VVA doorgezet naar gemeenten?
Onderwijsvolgers die de overstap van het vo naar het mbo gaan maken die: – jonger zijn dan 23 jaar; – geen startkwalificatie hebben; – wonen in een Nederlandse gemeente
Krijgen gemeenten signalen van leerlingen die vanuit het VMBO doorstromen naar de HAVO?
Nee. Daar voorziet de VVA niet in, omdat dit niet opgenomen is in de wet. De vo-instelling zal de leerlingen die de overstap horen te maken naar een mbo-instelling aanvinken als beoogd mbo-ganger, deze vallen vervolgens in de keten van VVA.
Voorziet de VVA gemeenten van informatie over jongeren die een overstap maken van het MBO naar het MBO? Of, als dat niet zo is, gaat dit in de toekomst nog gebeuren?
Gemeenten ontvangen via de VVA geen informatie over jongeren die een overstap maken van het MBO naar het MBO. Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren, omdat dit niet de scope is zoals beoogd in de wet VVA.
Krijgen gemeenten alleen informatie over examenleerlingen als beoogd MBO-ganger?
Volgens de wet gaat het alleen om examenleerlingen. In praktijk zullen beoogde mbo-gangers examenleerlingen zijn. In praktijk zouden vo-scholen ook andere leerlingen door kunnen geven die de overstap maken van vo naar mbo.
Worden leerlingen die de havo hebben afgerond en overstappen naar het mbo gaat, in de VVA gemeld aan gemeenten?
Nee, er worden alleen onderwijsvolgers opgegeven die nog geen startkwalificatie hebben. Een havo diploma is een startkwalificatie.
Kunnen leerlingen uit vmbo 3 of havo-4 als beoogd mbo-ganger opgegeven worden door het VO?
Stapt een leerling uit leerjaar 3 over naar het mbo, kan deze ook worden aangemerkt als potentiële mbo-ganger. Let wel, deze dient wel deze handmatig aangevinkt te worden in het LAS van de VO instelling. havo/vwo Leerlingen uit het havo en vwo die naar het mbo gaan hoeven niet worden aangemerkt als potentiële mbo-ganger, omdat […]
Zijn particuliere mbo-instellingen aangesloten op de VVA?
Nee, de particuliere mbo-instellingen vallen niet onder de wettelijke verplichting om gegevens aan de voorziening vroegtijdig aanmelden te leveren
Als iemand een inschrijving heeft en vervolgens besluit om zich weer te laten uitschrijven voor de start van het nieuwe schooljaar krijgt de gemeente dan opnieuw een signaal dat er geen inschrijving meer is?
Ja, als de mbo-instelling dat doorgeeft en de leerling nog steeds als beoogd MBO-ganger wordt aangemerkt, krijgt de gemeenten een signaal dat de leerling niet meer ingeschreven staat
Stel iemand verandert van beoogd mbo-ganger ‘ja’ naar ‘nee’. Dan verdwijnt hij dus van de signalering. Als er zorgen zijn, verwacht men dan dat de school rechtstreeks contact opneemt met lp/rmc? Of komt daar ook een signaal voor in de voorziening?
De gemeente ontvangt in dit geval een intrekkingssignaal waarbij te zien is dat de mbo-ganger status is veranderd van ‘ja’ naar ‘nee’. Ook de reden van deze wijziging wordt meegegeven.
Kan de gemeente zien over welke leerling het gaat of moeten daar extra handelingen voor worden verricht?
Het VVA systeem geeft het Persoons Gebonden Nummer (PGN, doorgaans is dit het BSN) en de postcode van de onderwijsvolger mee in de berichten. Hiermee is te achterhalen om welke onderwijsvolger het gaat. Er wordt geen naam of andere persoonsinformatie meegegeven. Mogelijk moet de gemeente in het eigen proces nog een handeling verrichten om na […]