Coöperatie Mbo Voorzieningen Alles over de coöperatie en de voorzieningen VVA en CAMBO
Welkom terug

We hopen dat iedereen weer gezond en uitgerust start aan een nieuw schooljaar. Door bijna alle leden wordt CAMBO voor 2021/2022 ingezet. CAMBO loopt goed en stabiel en door de SIS leveranciers werd er het afgelopen schooljaar uitgebreid gebouwd en getest om CAMBO zo optimaal mogelijk te koppelen. 

Inmiddels hebben 18 instellingen CAMBO in gebruik en vele anderen staan al in de startblokken. Door veel leden werd al voor de vakantie getest. De laatste groep heeft weer nieuwe vragen en antwoorden opgeleverd die mogelijk ook bij de rest leven. We proberen op de website de  FAQ goed bij te houden. Mogelijk staat jouw vraag/antwoord daar ook tussen. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je gebruik maken van de chatfunctie. We doen ons best om zo snel mogelijk te reageren.

Update van de SIS leveranciers: Eduarte rolt gestaag verder uit. Deze waren natuurlijk deel van de pilot dus dat is nu doorpakken. Magister heeft zijn eerste pilotschool, het Zone College, met succes gekoppeld. Wat rest is nog de laatste support documentatie uitwerken en dan kan het grote uitrollen beginnen. Portal Plus is ook klaar en de eerste instellingen zijn succesvol gekoppeld aan CAMBO. Deze kunnen door de kleine aanpassing in CAMBO nu het gehele aanmeld proces afhandelen.  De Magister koppeling met Portal Plus is geheel vernieuwd en ook daar worden de laatste puntjes op de i gezet. Peoplesoft heeft de test met vlag en wimpel doorlopen en is klaar voor verdere uitrol. Education online loopt ook heel soepel door het systeem. Doordat dit, zoals de naam al zegt een een online systeem is, kunnen alle scholen van start als ze er klaar voor zijn. OSIRIS is uitgerold bij een drietal instellingen. Deze kijken wanneer deze het beste CAMBO kunnen gaan koppelen. CAMBO aanmeldingen zijn voor OSIRIS al succesvol ontvangen en verwerkt. 

Er is een hotfix geweest in de avond van 9 september. Eerder deze week kwamen er klachten over niet werkende terugkeerlinks. Dit was een los draadje dat er al was maar door een andere wijziging werd dit opeens een probleem. Dit is snel en adequaat opgepakt door Topicus en alles werkt weer naar behoren.

CA Keten ID optioneel meegenomen in bericht 

Op verzoek van verschillende leden is er een optie bij gekomen om een ca-keten ID mee te geven bij een bericht. Hiermee kun je, als een aanmelder vertrekt via de website van de instelling, deze een ID meegeven, bijvoorbeeld aanmelder 14. Bij terugkomst herken je de aanmelder aan zijn/haar ID en kun je aanvullende vragen stellen vanuit de eigen omgeving en daar later een match mee maken op basis van dit ca-keten ID. Deze wijziging is in augustus opgeleverd.

CAMBO en samenwerkingsverbanden

Er is een technische aanpassing nodig om de inmiddels bekende samenwerkingsvormen te kunnen verwerken in CAMBO en de SIS-en. Deze aanpassing wordt nu gerealiseerd met als geplande opleverdatum (uiterlijk) 1 november 2021. Sommige leden hebben meerdere SIS-en, anderen hebben weer meerdere BRIN-nummers in één SIS en weer anderen hebben opleidingen van verschillende BRIN-nummers als één aangeboden opleiding in een aparte CAMBO omgeving maar met eigen bekostiging. Kortom genoeg variatie.

De onderwijsaanbieder is het laagste niveau waarop we onderscheid kunnen en willen maken in verband met de beheerbaarheid. Dit is vanaf het begin van CAMBO een uitgangspunt geweest en sluit goed aan bij de inrichting via RIO. We kunnen al heel veel oplossen met de huidige status van CAMBO en vanaf uiterlijk 1 november 2021 alle bekende situaties in deze. Heb je dus een samenwerkingsverband (op komst) neem even contact met ons op dan kunnen we samen de beste CAMBO SIS RIO oplossing bedenken.

Voor alle overige wijzigingen zie het overzicht op de site

Gebruikersgroep VVA & CAMBO

14 oktober 2021, 14.00-16.00 uur 

Save the date, onze eerste gebruikersgroep VVA& CAMBO! Nu CAMBO en VVA goed werken en iedereen aan het aansluiten is komt het tijdstip van stilstaan en vooruit kijken. Wat zijn de wijzigingen die zijn voorgesteld en uitgevoerd? Wat zijn de wensen die we nog hebben aan nieuwe ontwikkelingen? De vraag is hoe we de voorzieningen inhoudelijk op koers houden. Dit kan alleen met elkaar en we hebben jullie hier dus voor nodig. Wil je meedenken stuur dan even een e-mail naar info@mbovoorzieningen.nl. Iedereen is meer dan welkom voor deze sessie.  Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

  1. Opening
  2. Werkwijze gebruikersgroep VVA & CAMBO 
  3. Stavaza 
  4. Lopende wijzigingen 
  5. Ontwikkelingen 
  6. Wensen 
  7. CAMBO en samenwerkingsverbanden. Dialoog opzet RIO - CAMBO - SIS
  8. Afsluiting

Stuur een e-mail naar info@mbovoorzieningen.nl  of gebruik het contactformulier op onze website. 

 

HELP

Moet je nog aan de slag? Raadpleeg dan het stappenplan, bekijk de handleiding van CAMBO en van de deeplinks. Check de FAQ bij vragen, of lees ze door voor een algemeen beeld. Voor de meeste vragen kun je bij jouw SIS leverancier terecht maar mocht dit niet het geval zijn of heb je een CAMBO gerichte vraag dan kun je de chatfunctie op de website gebruiken of een e-mail sturen naar support@mbovoorzieningen.nl

Inloggen zonder DigiD

Omdat we veel vragen krijgen over de mogelijkheid om in te loggen zonder DigiD, vinden jullie hieronder de gemaakte afspraken. 

Inloggen met eID

De aspirant-student moet zich identificeren en authenticeren. Dit kan gedaan worden met de in Nederland bekende elektronische identificatiemiddelen (een eID). Een voorbeeld van een eID is DigiD (zoals gebruikt wordt in Studielink HO). In Nederland woonachtige aspirant-studenten loggen in via een eID. CAMBO ontvangt via het eID een uniek identificatienummer, bij DigiD is dat het BSN van de aspirant-student. Op basis van dit unieke identificatienummer levert BRON (via de service ‘identificeren persoon’) bij iedere inlog de actuele BRP gegevens van de aspirant-student.

Aspirant-studenten zonder eID

Aspirant-studenten die niet kunnen inloggen met een eID (bijvoorbeeld statushouders, die geen BSN hebben, maar wel recht op onderwijs, of studenten uit het buitenland) kunnen bij de betreffende instelling een code aanvragen en hiermee in CAMBO een gebruikersnaam aanmaken en vervolgens hun persoons-, adres- en contactgegevens invoeren.

Ervaringen van leden die al over zijn

Veel aanmelders zijn nog niet in het bezit van een DigiD. Ze willen zich dan aanmelden en wel vandaag. Als ze een aanvraag voor een DigiD moeten doen zal dit minstens twee dagen in beslag nemen. De leden krijgen daarom regelmatig belletjes dat potentiele aanmelders van de mogelijkheid gebruik willen maken om zich aan te melden zonder DigiD. Dit is om verschillende redenen niet handig; de identificatie die volgens de wet nodig is omzeil je dan en het systeem van meervoudig aanmelden werkt dan niet meer optimaal. Daarom is binnen CAMBO er voor gekozen de weg om in te loggen zonder DigiD lastiger te maken dan dan met DigiD. Iedereen die een DigiD aan kan vragen moet zich ook aanmelden via DigiD. Laat je de optie open om aan te melden buiten CAMBO om zullen ook vele aanmelders dat doen die wel een DigiD aan kunnen vragen maar het simpel weg nog niet gedaan hebben. Het loont de moeite om met de leverende VO scholen in dialoog te gaan dat deze met de examen leerlingen een DigiD alvast aan te vragen. Een DigiD hebben de potentiele studenten ook nodig om hun reisproduct aan te vragen en laten evt. studie financiering. Een goede handleiding op de site helpt natuurlijk ook. Sommige leden bieden ook persoonlijke hulp bij het aanmaken van een DigiD en bij het invullen van de aanmelding.

De aanmelders die geen DigiD kunnen aanvragen zijn maar zeer beperkt, al de deze kans natuurlijk groter in de grensregio's.

Uitschrijven    |    Bekijk online
Coöperatie MBO Voorzieningen
info@mbovoorzieningen.nl